Møderække

Bygge- og boligpolitisk netværk - Aarhus - mødeprogram

Bygge- og boligpolitisk netværk Aarhus

Kulturarv og klimaaftryk

Vi ved, at cirka 80 procent af den bygningsmasse, som vil stå i 2050, allerede er opført. Så der er ingen vej uden om, at den eksisterende bygningsmasse skal renoveres, hvis de ambitiøse klimamål skal nås. Men hvordan får vi sat gang i renoveringerne tidsnok, samtidig med at hensyn til klimabelastning og kulturarv går op i en højere enhed? Har vi den rette regulering og de rette beregningsmodeller for materialer og livscyklus, når det gælder historiske bygningers klimaaftryk? Vi spørger, hvordan vi renoverer os til en grønnere fremtid og samtidig fastholder eller endda styrker ældre bygningernes kulturhistoriske og arkitektoniske værdier.

v/ Lars Juel Thiis, stifter af Cubo Arkitekter og Signe Sand, Rådgiver Byggeri, Rådet for Grøn Omstilling (Mødested: Centralværkstedet (Smedien), Værkmestergade 7, 8000 Aarhus C).

Bygge- og boligpolitisk netværk Aarhus

Bylivets knudepunkter og multifunktionelle mesterværker

Multifunktionalitet, synergi og fleksibilitet. Alle byer har dem; byggerier som har stor betydning for både byen som helhed og for den enkelte borger. Arena Randers, Nordkraft i Aalborg og Frederiksbjerg Skole i Aarhus er solskinshistorier, der stråler som eksempler på multifunktionelle knudepunkter i bylivet, der formår at give værdi til alle byens borgere ved at tilbyde rammerne for læring, kultur, fritid og fællesskab. Men hvordan gør man bygninger til naturlige knudepunkter i større og mindre byer? Og hvad er vigtigt, når der skal skabes multifunktionelle rum og rumlige egenskaber i byen?

v/ Peter Munch, projektleder på Frederiksbjerg Skole, Henning Larsen (ikke bekræftet), Jon Gerner, direktør, Lokale og Anlægsfonden og Rune Kilden, direktør, Kilden og Hindby

Bygge- og boligpolitisk netværk Aarhus

Nybyg på godt og ondt (BEMÆRK: Eftermiddagsmøde efterfulgt af vin og hygge)

I de seneste år har nybyg sat sindene i kog i byer landet over. Borgerprotester, læserbreve og sure miner har været hverdagskost, for hvorfor skal moderne bygninger og glasfacader skyde op blandt byernes historiske huse? Og tænker vi over, at byen kun er til låns? De nybyggede monumenter vil stå til næste generation, hvor æstetikken og behovene måske bliver anderledes. Indimellem finder man dog også succeshistorier. Bygninger som AARhus, Hængslet og Kampanilen på Aarhus Ø har mødt ros fra flere sider. Vi spørger, hvad der karakteriserer nybyg, som høster roser? Hvad er absolutte faldgruber, og hvordan undgår vi dem? Og hvem står egentlig med retten til at dømme nye bygninger?

v/ Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator og Søren Martinussen, BIG (OBS: Dato ikke endelig)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Lasse Krodal