Møderække

Kulturnetværk - Aarhus - mødeprogram

Kulturdag: Aarhus i 80'erne - kan vi gøre det igen?

Torsdag den 27. januar 2022, 09.15 -12.00

I 80'erne skete der noget særligt i Aarhus. Kunstnere som Thomas Helmig, TV-2 og Shit og Chanel så dagens lys, og med et var Aarhus ikke længere kulturel lillebror til København. Flere af musikerne kom fra Friskolen i Stavtrup, hvor ildsjælen Leif Falk styrede musiklokalet. Pladerne blev indspillet i Viby og musikartiklerne skrevet i det lokale GAFFA. Samtidig opstod Frontløberne som en kulturel rugekasse, der sidenhen udklækkede Kaospilot-uddannelsen. På dagens møde dyrker vi nostalgien, men stiller også spørgsmålet: Kan vi gøre det igen?

v/ Anne Linnet, musiker (ikke bekræftet), Mek Pek, musiker og søn af Leif Falk og Uffe Elbæk, tidl. kulturminister og medstifter af Frontløberne og Kaospiloterne

Kulturdag: Hvordan får vi alle med? Den kulturelle fødekæde

Torsdag den 27. januar 2022, 13.15 -16.00

I 2019 udtalte daværende kulturminister Joy Mogensen, at "alle børn skal have muligheden for at spille et instrument". Men hvordan imødekommer man den målsætning, når kunstneriske fritidsinteresser altid vil være dyrere end de sportslige? Hvordan sikrer vi, at det ikke kun bliver det bedre borgerskabs børn der kommer til at bruge vores kulturtilbud i fremtiden? Kan kulturskolerne lykkes med at løfte denne dagsorden og har de overhovedet en fremtid? På dagens møde spørger vi et bredt panel om, hvordan vi skaber fremtidens kulturskabere -og forbrugere.

v/ Lotte Trangbæk, generalsekretær for Danske Musik- og Kulturskoler og Søren Taaning, leder af Dansk Talent Akademi

No regrets?

Fredag den 6. maj 2022, 09.15 -12.00

Hvordan lykkes man som kulturinstitution med at omforme en folkelig fortælling til et stykke nærværende kunst? De fleste aarhusianere har et forhold til Stig Tøfting på både godt og ondt. "Den aarhusianske plæneklipper" har været vant til at se sit liv udfolde sig i offentligheden, men hvordan føles det pludselig at lægge historien i hænderne på en teaterinstruktør? Hvordan tager man rejsen som et folkefænomen fra fodboldbanen og ind på teatrets skrå brædder? På dagens møde tager vi turen til Svalegangen og hører om hovedpersonernes tanker bag.

v/ Stig Tøfting, tidl. fodboldspiller og Morten Lundgaard, idémand og instruktør (MØDESTED: Teatret Svalegangen, Rosenkrantzgade 21, Aarhus C).

Ane Halsboe-Jørgensen: En ny guldalder for dansk kultur?

Onsdag den 31. august 2022, 09.15 -12.00

Sidste sommer fik Danmark en ny kulturminister i Ane Halsboe-Jørgensen (S). Udnævnelsen skete i kølvandet på en verdensomspændende pandemi, hvor kulturen i nogles øjne blev nedprioriteret. Samtidig spåede Statsministeren ved indsættelsen af den nye minister, at vi står for foden af en ny guldalder for dansk kultur. Selv blæste den nyudnævnte minister til kamp mod tech-giganterne og forberedte sig på medieforhandlinger. Men hvordan jonglerer man med en desillusioneret branche, medieforhandlinger og kamp mod tech-giganterne, alt imens at man skal styre dansk kulturliv ind i en ny epoke? Vi beder Ane Halsboe Jørgensen om at reflektere over det første år som Kulturminister, og spørger hende om regeringens retning og vision for kulturen i Danmark.

v/ Ane Halsboe-Jørgensen, Kultur- og kirkeminister (S) (ikke bekræftet) (MØDESTED: Aalborg Spritfabrik, Strandvejen 20, 9000 Aalborg) (dato ikke endelig)

Kultur på recept: Alt det kulturen også kan

Onsdag den 26. oktober 2022, 09.15 -12.00

I den politiske debat bliver kulturen ofte brugt som løftestang for integration, kur mod stress og vejen ud af alverdens problemer. Men kan kulturen egentlig alt det, vi gerne vil have den til? Kan vi producere og dyrke kulturen for at behandle bl.a. ensomhed og angst, eller skal vi nøjes med at retfærdiggøre kulturen ud fra dens intrinsiske værdi? På dagens møde hører vi om, hvordan kunst og kultur kan have en positiv virkning på vores (mentale) sundhed, og hvordan man som kommune eller kulturinstitution, kan udstede kulturen på recept, for at komme brugerne til undsætning.

v/ Rachel Röst, stifter af Læs for livet (ikke bekræftet), Thomas Korsgård, forfatter (ikke bekræftet) og Peter Vuust, jazzmusiker og leder af forskningscenteret Music In the Brain (ikke bekræftet) (dato ikke endelig)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Daniel H. Fischer