Møderække

Kulturnetværk - Aarhus - mødeprogram

How dare you: Kultur- eller klimakamp?

Tirsdag den 7. december 2021, 09.15 -12.00

Klimakampen mangler hverken følelser, fakta eller aktører. Men på trods af dette, er den så abstrakt, at den enkelte kan have svært ved at rumme perspektiverne og konsekvenserne. En krise, der hverken er til at føle eller se med det blotte øje, kommer til at ændre vores verden, som vi kender den. For at skabe forståelse og mobilisere til handling, spiller kulturen og kunsten en afgørende forskel. Her kan skabes en oplevelse og fornemmelse af, hvad der er på spil i den her debat, på en helt anden måde, end vi er vant til. Men tager kulturaktørerne, institutionerne og kunsterne den rolle på sig? Tænker de politiske aktører kulturen ind i klimakampen? Og glemmer for mange kulturinstitutioner deres politiske ansvar? På dagens møde skal vi høre om balancen mellem klimaansvar og -skyld hos et af de store events, fra en dokumentarist og klimaaktivist og fra klimakampens forfatter på Slotsholmen.

v/ Signe Lopdrup, direktør Roskilde festival og Kaspar Colling Nielsen, forfatter og taleskriver for klimaminister Dan Jørgensen (S)

Kulturdag: Aarhus i 80'erne - kan vi gøre det igen?

Torsdag den 27. januar 2022, 09.15 -12.00

I 80'erne skete der noget særligt i Aarhus. Kunstnere som Thomas Helmig, TV-2 og Shit og Chanel så dagens lys, og med et var Aarhus ikke længere kulturel lillebror til København. Flere af musikerne kom fra Friskolen i Stavtrup, hvor ildsjælen Leif Falk styrede musiklokalet. Pladerne blev indspillet i Viby og musikartiklerne skrevet i det lokale GAFFA. Samtidig opstod Frontløberne som en kulturel rugekasse, der sidenhen udklækkede Kaospilot-uddannelsen. På dagens møde dyrker vi nostalgien, men stiller også spørgsmålet: Kan vi gøre det igen?

v/ Anne Linnet, musiker (ikke bekræftet), Mek Pek, musiker og søn af Leif Falk og Uffe Elbæk, tidl. kulturminister og medstifter af Frontløberne og Kaospiloterne

Kulturdag: Hvordan får vi alle med? Den kulturelle fødekæde

Torsdag den 27. januar 2022, 13.15 -16.00

I 2019 udtalte daværende kulturminister Joy Mogensen, at "alle børn skal have muligheden for at spille et instrument". Men hvordan imødekommer man den målsætning, når kunstneriske fritidsinteresser altid vil være dyrere end de sportslige? Hvordan sikrer vi, at det ikke kun bliver det bedre borgerskabs børn der kommer til at bruge vores kulturtilbud i fremtiden? Kan kulturskolerne lykkes med at løfte denne dagsorden og har de overhovedet en fremtid? På dagens møde spørger vi et bredt panel om, hvordan vi skaber fremtidens kulturskabere -og forbrugere.

v/ Lotte Trangbæk, generalsekretær for Danske Musik- og Kulturskoler, Kristian Riis, guitarist i Nephew og kulturiværksætter (ikke bekræftet) og Søren Taaning, leder af Dansk Talent Akademi

No regrets?

Fredag den 6. maj 2022, 09.15 -12.00

Hvordan lykkes man som kulturinstitution med at omforme en folkelig fortælling til et stykke nærværende kunst? De fleste aarhusianere har et forhold til Stig Tøfting på både godt og ondt. "Den aarhusianske plæneklipper" har været vant til at se sit liv udfolde sig i offentligheden, men hvordan føles det pludselig at lægge historien i hænderne på en teaterinstruktør? Hvordan tager man rejsen som et folkefænomen fra fodboldbanen og ind på teatrets skrå brædder? På dagens møde tager vi turen til Svalegangen og hører om hovedpersonernes tanker bag.

v/ Stig Tøfting, tidl. fodboldspiller og Morten Lundgaard, idémand og instruktør (MØDESTED: Teatret Svalegangen, Rosenkrantzgade 21, Aarhus C) (dato ikke endelig)

Fremtidens kultur i hele Danmark: Hvem, hvad og hvor?

Onsdag den 31. august 2022, 09.15 -12.00

Hvad er de store tendenser, hvor er de store knaster på sigt, og hvordan udvikles der kulturpolitik, som imødeser dette? På en af de absolutte topposter i dansk kulturpolitik sidder departementschef i Kulturministeriet Dorte Nøhr Andersen. På dagens møde får vi et indblik i, hvilke overvejelser ministeriet gør sig i prioriteringen af de begrænsede kulturmidler, og giver en status for arbejdet med kulturpolitikken. For hvem skal prioriteres, hvad skal effektiviseres væk, og hvor skal der satses i fremtiden?

v/ Dorte Nøhr Andersen, departementschef i Kulturministeriet (dato ikke endelig)

Kan kultur kurere kræft?

Onsdag den 26. oktober 2022, 09.15 -12.00

I den politiske debat bliver kulturen ofte brugt som en løftestang for integration, kur mod stress, behandling af demente osv. Men kan kulturen egentlig alt det vi gerne vil have den til? Kan vi udstede kultur på recept for at behandle ensomhed og angst, eller skal vi nøjes med at retfærdiggøre kulturen ud fra dens egen værdi? På dagens møde hører vi om, hvordan kunst og kultur kan have en positiv virkning i sundhedsverdenen og hvordan vi faktisk har videnskabeligt belæg for, at kulturen kan hjælpe os langt mere end vi tror.

v/ Peter Vuust, jazzmusiker og leder af forskningscenteret Music In The Brain, Karen Grøn, direktør for kunst- og designmuseet Trapholt og Marlene Grønnegaard Sørensen, sundhedspolitisk konsulent hos Parkinsonforeningen og leder af projektet (ikke bekræftet)

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Daniel H. Fischer