Møderække

Offentlig styring og ledelse - mødeprogram

Frikommuneforsøg: Bør kommunerne sættes fri?

Tirsdag den 21. september 2021, 09.15 -12.00

I 2019 besluttede regeringen sig for at igangsætte danmarkshistoriens tredje frikommuneforsøg; men er en øget frihed til kommunerne den rette vej mod en mere effektiv offentlig sektor? Som følge af både Frikommuneforsøg I og II er en række tiltag fra frikommunerne blevet udbredt til flere af de øvrige kommuner, men vil succesen gentage sig med frikommuneforsøg III og vil de gode resultater også holde i fremtiden? Til mødet bliver vi sat ind i forsøgene og deres foreløbige resultater af Departementschef i Indenrigs- og Boligministeriet Sophus Garfiel og Jakob Scharff, branchedirektør for Offentligt-Privat samarbejde hos DI, som desuden vil diskutere, om den nye, mere frie tilgang til offentlig styring og ledelse har en plads i fremtidens offentlige sektor.

v/ Sophus Garfiel, Departementschef i Indenrigs- og Boligministeriet og Jakob Scharff, branchedirektør for Offentligt-Privat samarbejde hos DI (MØDESTED: SOHO, Flæsketorvet 68. 1711 København V)

Kommunal- og Regionsrådsvalg 2021

Onsdag den 27. oktober 2021, 09.15 -12.00

Plakaterne pryder vejsiderne, kommentatorerne kloger sig på tv og danskerne tager kandidattests i hobetal: Kommunal- og regionrådsvalget står for døren. Ovenpå en tid med sundhedsmæssig krise er styringen og ledelsen i kommunerne for alvor blevet testet, og netop derfor bliver det i år interessant at se, om vi får nogle overraskelser i kommunerne. Men hvad har egentlig været de helt store punkter i kommunaldebatten indtil videre? Og hvad kommer til at være tungen på vægtskålen i de kommuner, hvor løbet er ekstra tæt? Til dagens møde får vi besøg af Kristian Wendelboe, adm. direktør i KL og Hans Engell, politisk kommentator, som vil diskutere valg, valgkamp og eventuelle udfald. Herudover vil Jens Gordon Clausen, regionsdirektør i Region Hovedstaden, give sin vinkel på, hvad de store fokuspunkter vil være i regionerne forud for valget.

v/ Hans Engell, politisk kommentator og fhv. minister og Kristian Wendelboe, adm. direktør, Kommunernes Landsforening og Jens Gordon Clausen, regionsdirektør i Region Hovedstaden (ikke bekræftet)(MØDESTED: SOHO, Flæsketorvet 68. 1711 København V)

Ledelse til gavn for borgeren?

Fredag den 3. december 2021, 09.15 -12.00

Nutidens politiske verden er karakteriseret ved et konstant arbejde mod politiske visioner. Arbejdet kan ofte være så målrettet, at nogle centrale problematikker ophober sig: Tænker man i høj nok grad over implementeringsprocessen af disse visioner? Har man det hårdtarbejdende embedsværk med i overvejelserne? Og skaber vi overhovedet værdi for borgeren, eller udformer visionerne sig i pseudopolitik? Til dagens møde har vi inviteret Sigge Winther Nielsen til en diskussion om, hvordan vi sikrer, at politiske beslutninger og ledelse – på alle niveauer – har borgeren for øje.

v/ Sigge Winther Nielsen, forfatter og vicedirektør i DJØF

Samskabelse og robuste løsninger

Fredag den 21. januar 2022, 09.15 -12.00

Dominansen af paradigmet New Public Management er fortid i det danske velfærdssamfund og diskussionen er i nutiden i langt højere grad domineret af bl.a. tanker om samskabelse og borgerinddragelse. Vi har til dagens møde inviteret en af de mest markante forskere inden for samskabelse, Jacob Torfing, som vil diskutere dets fordele og ulemper, samt give hans bud på fremtidens styring. Herudover har vi inviteret Michael Fenger, borgmester i Gentofte Kommune, til at give et indblik i, hvordan samskabelse fungerer i praksis.

V/ Jacob Torfing, professor i Politik og Institutioner og forskningsleder af Roskilde School of Governance på RUC og Michael Fenger, borgmester i Gentofte Kommune

Skal vi mindske ledelsesspændet?

Fredag den 4. marts 2022, 09.15 -12.00

I 2018 anbefalede ledelseskommissionen, at mindske ledelsesspændet inden for offentlig ledelse. Denne anbefaling kom på baggrund af en begrundelse om, at et mindre ledelsesspænd giver en hurtigere og bedre beslutningstagning. Men hvad er der så sket siden 2018? Er ledelsesspændet i offentlige organisationer blevet mindsket og er de tilsigtede fordele i så fald blevet opnået? Til dagens møde har vi inviteret Lasse Jacobsen, kommunaldirektør i Viborg Kommune og medlem af ledelseskommissionen, og Emma Winther, Centerleder, Kastaniehaven, Give Plejecenter og medlem af ledelseskommissionen, til at besvare disse spørgsmål og dele ud af deres personlige erfaringer fra ledelsesindsatsen i kommunerne.

V/ Lasse Jacobsen, kommunaldirektør i Viborg Kommune og fhv. medlem af ledelseskommissionen

Ligestilling: Ledelse og organisationer

Tirsdag den 10. maj 2022, 09.15 -12.00

Udviklingen på det danske arbejdsmarked har gennem den seneste årrække været positiv hvad angår ligestilling i lederstillinger - særligt i den offentlige sektor. Men hvad er de konkrete mål for ligestilling blandt danske ledere og hvordan overkommer Danmark de nuværende barrierer på vejen mod ligestilling? Til dagens møde vil Sara Vergo, formand DJØF Offentlig og Line Groes, founder af Hera&Me, gøre status på udviklingen i ligestilling og give deres bud på, hvordan Danmark kan blive et af verdens mest lige lande.

V/ Sara Vergo, formand DJØF Offentlig og Line Groes, founder af Hera&Me og IS IT A BIRD

Er dansk ledelse = flad ledelse?

Fredag den 10. juni 2022, 09.15 -12.00

Den danske organisationsstruktur er blandt de fladeste i verden – i hvert fald ifølge World Economic Forum. Hvad er fordelene og ulemperne ved, at vi er på fornavn med vores ledere og ikke tøver med at gå direkte til chefen når vi mangler råd?

V/ Claus Elmholdt, Faglig direktør og medstifter af LEAD – enter next level, Cand.Psych.Aut. & Ph.d og Lektor i ledelses- og organisationspsykologi, Aalborg Universitet

Vær opmærksom på, at der kan ske ændringer i møderækken. Du kan til enhver tid finde den aktuelle møderække på www.samu.dk

Ønsker du at høre nærmere?

Har du nogle spørgsmål til netværket, så kontakt gerne den netværksansvarlige.

Daniel H. Fischer